Paula McLain: A párizsi feleség

Paula McLain jobbat nem is tehetett volna, minthogy felfedezte magában a tehetséget az írásra és nekilátott irodalmat tanulni, majd megírta ennek a szép és egyben csúf szerelemnek a történetét. Egy csodás könyvet írt, gördülékeny, könnyen olvasható, életrajzi, de csöppet sem dokumentarista. Ilyen a könyv, ami magával ragad és nem ereszt. A fordítás is kiváló és a borító is tökéletesen illik a tartalomhoz. Le vagyok nyűgözve. Ilyen élményekért érdemes olvasni.

Hadley Richardson az első igazi szerelem és az első feleség szerepében írta be magát az irodalomtörténetbe Ernest Hemingway oldalán. Hemingway ekkor még nem volt nagy író, de már a küszöbén állt és sajnos ezzel együtt a jelleme is kifejlődött, amelyre a helyében nem lennék büszke. Hadley helyenként nagyon magabiztos nőnek tűnik a regényben, de igazából a végére kiderül, hogy mennyire gyenge és naiv, s remélem mindez csupán a Hemingway iránti mérhetetlen szerelem számlájára írható. A regény elején olyan szépen tárul elénk ez a kibontakozó szerelem, hogy nem is emlékszem, valaha olvastam-e hasonlót. Ám a végére nagyjából minden elromlik és ahogyan Hadley, mi is csak ennek a múltbéli szerelemnek a valódi és igaz voltába kapaszkodhatunk, noha egy idő után nehéz elhinni, hogy Hemingway érzései valaha is igazak voltak és nem csak a magány ellen kellettek számára az emberek.

A húszas évekbeli Párizs világa egyszerre csodás és taszító. A művészetek és művészek városa, az erkölcsnélküliség melegágya, a határtalan szenvedélyek és a mértéktelen ivászatok otthona kávéházaival, olcsó és lerobbant bérlakásaival, ahova sosem vágynék, de olvasni róla varázslatos volt.

Hemingway több regényét olvastam már, de az örök kedvencem Az öreg halász és a tenger maradt. Számtalan alkalommal olvastam és még fogom is, de azt a képzeletemben létező Hemingway-t, aki ezt a remekművet megírta - szerencsére ma még - nem tudom összekapcsolni azzal az önző emberrel, akit A párizsi feleség-ből megismertem. Szívesen olvasnám még tovább is az életrajzát, ha lenne még folytatás, de nem biztos, hogy jót tenne a kapcsolatunknak. :-)


Nincsenek megjegyzések: